Jeg var i tvil om jeg skulle velge en Linux- eller Windows-basert backupserver. Jeg endte opp med en Windowsbasert løsning fra HP fordi:
- Jeg ønsket en profesjonell leverandør.
- Jeg tror at en Windowsbasert server best kan håndtere backup fra Windowsmaskiner.
- Jeg liker måten denne serveren håndterer disker.
Oppsett av Tjukken
Tjukken er en lekker liten enhet. Jeg plugget den inn i nettverk og strøm og kjørte en cd på en av de andre maskinene. Enkelt og greit - etter å ha lastet ned diverse oppdateringer var Tjukken klar i løpet av et kvarters tid.
Jeg har satt den opp slik at oppdateringer skal lastes ned automatisk - både fra Microsoft og fra HP.
Håndtering av disker
Tjukken har plass til 4 disker. I tillegg kan det tilkobles usb-disker og eksterne SATA-disker.
Det benyttes ikke Raid. Det liker jeg! Raid er skummelt og man vet aldri om diskene kan leses hvis man må flytte dem til en annen diskkontroller.
Serveren benytter istedet "folder duplication". Det betyr at jeg kan velge at noen foldere skal dupliseres på to disker. Diskene er helt standard utover dette og kan gjerne flyttes over til en annen maskin og leses der.
Det er kjempelett å sette inn en ny disk. Ta ut en skuff og legg inn disken. Dytt den inn. Når jeg så ber Tjukken om å ta den i bruk så formateres den og blir en del av tilgjengelig diskområde.
Det er også mulig å sette inn en disk, men ikke ta den i bruk som vanlig diskområde. Har ikke funnet ut mere om dette....
Backup
Tjukken insisterer på å ta backup hver natt av alle maskiner som den kjenner til. Dette virker litt voldsomt, men det kan ikke slås av. Men det er mulig å begrense hvilke disker som skal behandles og hvilke foldere som skal utelates. Og det er bare NTFS-disker som kan håndteres.
Backupen tas på clusternivå. Det skal dermed være mulig å restore en disk 100% dersom for eksempel C-disken på en maskin krasjer.
Lesing av backup gjøres på en meget elegant måte. Backupen dukker opp som en drive på maskinen du jobber på. Der kan den behandles som en helt vanlig disk.
Diskserver
Utover backup så vil jeg naturligvis bruke Tjukken til andre filer. For eksempel musikk og bilder. Serveren er bygget opp med foldere som kan mountes på andre maskiner. Noen standardfoldere for ting som musikk og bilder. Og nye som jeg kan opprette selv. Sikkerhet styres med brukere med forskjellige adgangsrettigheter.
Jeg har tenkt å bruke Allway Sync for å holde slike data i synk med maskinene i nettverket.
Andre ting
Serveren kommer med itunes-server og streaming av digitalt innhold.
Det er mulig å laste inn forskjellige utvidelser. For eksempel en torrentklient.
Serveren kan kontaktes via en nettleser på nettet. Dette er avhengig av at man forwarder noen porter i routeren og at man har en (fast) nettadresse. Ser ut til å være en grei løsning for å få tilgang til filene mine ute i verden....
Det kan settes opp en spesiell deling av bilder på nettet. Har ikke utforsket dette.
Ting jeg ikke liker så godt
Det er aldri så lett å håndtere ting som skal være idiotsikre. Det virker hemmende på egen kreativitet :-) Hadde for eksempel håpet at det var mulig å installere server for Squeezebox, men det ser dårlig ut.
Jeg skulle gjerne hatt litt kontroll med hvordan diskene brukes. Det er ingen mulighet til å vite på hvilken fysisk disk en gitt folder blir plassert.
Den er ikke så veldig stillegående. Disker bråker jo og det er ingen støydempning. Greit for meg siden jeg kan plassere den i et annet rom, men jeg ville ikke hatt den i stuen.
Oppsummering
Jeg tror at jeg har gjort et godt kjøp! Det ser ut som om mine behov blir dekket og at dette er en skikkelig stabil og profesjonell løsning.
Dette er ikke den kuleste eller billigste løsningen jeg har lest om, men jeg får være kul og økonomisk på andre områder :-)
Terningkast 6