Jeg har ønsket meg en ebok-leser lenge. Hver gang jeg er innom Amazon så vokser begjæret etter en Kindle. Men dessverre er en Kindle vanskelig/ulovlig å benytte utenfor USA. Dessuten er det en veldig lukket plattform. Så Kindle er ikke aktuell idag.
Etter å ha googlet noen dager så har jeg valgt en Sony PRS 505. Den får mange gode ord på nettet og er ganske åpen. Spesielt hvis man ikke bruker Sonys egen software for å håndtere ebøkene.
Det er for øvrig kommet en nyere versjon som heter PRS 700. Den har touchskjerm, men den får dårlig kritikk fra de som har prøvet den. Den berøringsfølsomme delen av skjermen er et ekstra lag som de har lagt over selve skjermen. Resultatet skal være at skjermen blir vanskeligere å lese i sollys
Jeg kjøpte den fra IT24.no. Et lite firma som ser ut til å være de eneste som importerer den til Norge.
Leseren ser riktig lekker ut i børstet aluminium. Den er på størrelse med en tynn pocketbok. Den har innebygget minne pluss plass til to minnekort. Ebøker er små, så plass er ikke noe problem.
Jeg er 100% fornøyd med å bruke leseren!
Teksten er lett å lese uten at jeg blir sliten i øynene. Jeg kan justere størrelsen på teksten, så jeg klarer meg som oftest uten briller. Den har ikke innebygget lys, så man må ha leselys. Den fungerer ellers perfekt også i sollys. Og den bruker nesten ikke strøm.
Det er masse bøker tilgjengelig gratis.
For eksempel Gutenbergprosjektet som gratis legger ut bøker som ikke lenger er beskyttet av copyright. Ellers finnes det noen slemme svensker som forteller hvor man kan finne ebøker. Spesielt er det masse science fiction og fantasy tilgjengelig.
Det er masse bøker som kan kjøpes.
For eksempel fra digitalbok.no eller ebooks.com. De har masse titler og helt greie priser.
Sony har også en egen ebokhandel, men merkverdig nok er den stengt for annet enn USA og Canada.
Se ellers DRM-helvete lenger ned.
Veldig bra software.
Jeg bruker som sagt ikke Sonys egen software. Istedet bruker jeg Calibre som jeg er veldig fornøyd med. Den konverterer det meste til passende format for leseren. Den kan også følge med på RSS-feeds, laste ned artikler og pakke dem inn som ebøker. Jeg følger for eksempel Scientific American pluss diverse blogger på den måten.
Lese PDF-dokumenter.
Dette er vel det eneste området hvor jeg ikke er 100% fornøyd. Jeg vil bruke leseren til å lese pdf-dokumenter som for eksempel Spring-dokumentasjon, Scala-bok osv. Dette går nesten bra. Ren tekst er greit, men figurer kan skape problemer. De kan bli så store at de ikke fungerer på leserens lille skjerm. Og noen ganger kommer de på feil sted i teksten. Muligens noen triks jeg ikke har fått med meg i bruke av Calibre.
DRM-helvete.
Man kommer til dette helvetet når man kjøper bøker. For eksempel ebooks.com støtter Adobe, Mobi og Microsoft Reader. Ingen av disse finnes på Sony. Og filene er DRM-beskyttet slik at Calibre ikke kan konvertere dem.
Men det er håp. Mobi-formatet kan strippes for DRM vha et fiffig lite python-script. Og etterpå så tar Calibre tak i filen og legger den pent over til leseren. Men det virker utrolig irriterende å drive med slikt når det gjelder en ebok som jeg har betalt og som jeg ikke har tenkt å la de slemme svenskene få vite om...
Konklusjon
Selv om det finnes små problemer så er dette en kjempedings! Istedet for å ta med en kasse bøker på ferie så planlegger jeg å kun ta med leseren neste gang. Og etterhvert må man tro at forlagene blir flinkere til å utnytte ebok-formatet.
Terningkast 6
Wednesday, May 13, 2009
Subscribe to:
Posts (Atom)