Tuesday, October 02, 2007

ROMAN:"Virgile's Vineyard: A Year in the Languedoc Wine Country" av Patrick Moon

Forfatteren arver et hus etter sin onkel. Et nydelig gammelt hus med både vinmarker og frukttrær som ligger i Languedoc i Syd-Frankrike.
Han bestemmer seg til å bo ett år der for å se hvordan han trives i området.

Han er heldig og blir kjent med tre personer som hjelper ham å forstå denne delen av Frankrike.

Mano er en nabo som har hjulpet onkelen med småting i huset og på eiendommen. På grunn av dette mener han at han har rett til å forsyne seg fritt av frukt og alt annet han finner...
Mano elsker vin, men har en sint kone som mener at han drikker for mye. Derfor kjører forfatteren og Mano rundt på vingårder i området for å prøvesmake (mye). På denne måten lærer han om vingårder i området, forskjellige druetyper og viner.

Krystina er en rik engelsk dame som bor på det lokale slottet. Hun er glødende opptatt av Languedocs historie. De to reiser rundt og ser på områdets severdigheter mens hun forteller om områdets historie. I tillegg prøver hun å få forfatteren i seng....

Den siste og viktigste av de tre hjelperne er Virgil. Han en ung og meget entusiastisk vinspesialist som ønsker å lage sine egne viner. Han har lite penger, så han må leie vinmarker og utstyr. Det blir derfor mye forskjellige druetyper og mye gammelt og rart utstyr. Han tråkker til og med noen av druene med føttene! Og dukker helt ned i gjæringstankene for å røre om i mosten.
Til Manos store forbauselse er Virgils mål er å lave lite vin. Hans mål er at hver vinstokk skal produsere tre glass vin. På denne måten skal vinen bli intens konsentrert og utnytte smaken i druene maksimalt. For å oppnå dette så jobber han masse med beskjæring og foredling av vinstokkene. Forfatteren jobber sammen med Vergil gjennom hele året. På den måten får han lære hele prosessen i vinproduksjon. Fra beskjæring og stell av vinstokkene, via selve innhøstingen og til pressing, gjæring og tapping.


Dette er en utrolig fin bok for alle som liker vin og Frankrike. Jeg synes jeg har lært masse om druetyper og vinproduksjon. Og mange detaljer om livet i Languedoc som er den fineste delen av Syd-Frankrike.

Kan kjøpes på play.com.


Amazon sier:
Inheriting a badly neglected house in the south of France, Patrick Moon sets out to discover how the Languedoc has managed to transform itself into one of the world’s most exciting wine regions. Virgile, a young winemaker passionately devoted to perfection, offers to initiate Patrick into the mysteries of each season’s work. At the other extreme is Manu, Patrick’s dipsomaniac neighbor, a diehard traditionalist producing a private wine–lake of unspeakable rouge. With Manu as his self–appointed guide, Patrick embarks on a series of lively encounters with growers as varied as the wines themselves. In between these bucolic expeditions, the author struggles to deal with his dilapidated inheritance—an unfamiliar and unpredictable world where the brambles are as tall as the olive trees, the water supply has dried up, and a ferocious animal lies in wait under the roof tiles.Terningkast 5

No comments: