Monday, April 14, 2008

ROMAN: "The Swarm" av Frank Schätzing

Plutselig en dag aksepterer ikke hvalene å bli fotografert av folk på hvalsafari. Istedet for å vise seg frem for de ivrige fotografene så går de til angrep på båtene. Og en liten båt tåler det dårlig når en diger hval hopper på den. Og de som overlever dette første angrepet blir drept av hvaler og haier når de lander i vannet. Leon Anawak er guide på hvalsafarier og når angrepene starter så prøver han å finne ut hva som har skjedd med hans venner hvalene.

Den norske forskeren Sigur Johanson(?) fra Trondheim blir bedt om å undersøke noen ormer som Statoil har funnet på havbunnet et sted hvor de eksperimenterer med nye måter å utvinne olje. Sigur finner ut at ormene går løs på lag med metanhydrater på havbunnen. Hvis disse lagene blir ustabile så slippes drivhusgassen metan ut i atmosfæren. I verste fall kan områder av havbunnen bryte sammen og det kan oppstå undersjøiske skred. Og konsekvensen av det kan bli dødelige tsunamier.

Og det er mer:
  • Badestrender invaderes av dødelige maneter.
  • Haier begynner å bli uvanlig aktive.
  • Fisk som er tatt i trål oppdager plutselig at hvis de alle svømmer mot dypet så kan de dra tråleren med seg ned.
  • Digre tankbåter kolliderer.
  • Havstrømmene begynner å endre seg.
Og verre og verre blir det.....

Bokens to hovedpersoner blir bedt om å bli med i en forskergruppe som skal prøve å forstå hva som skjer og hva som kan gjøres. Gruppen styres av den amerikanske hæren, så det skal ikke mye fantasi til å gjette at det går riktig ille.

Dette er noe så uvanlig som en økothriller. Enda mere uvanlig er det at den er skrevet av en tysker. Og det er noe tysk og grundig over denne boken. Det er viktig at alle leserne forstår hvor ille vi behandler vår klode og spesielt havet. Og leserne skal forstå alle vitenskapelige detaljer i boken. Dette løser forfatteren ved endeløse samtaler mellom forskere hvor de forklarer hverandre detaljene i sine spesialfelt.

Men boken er veldig spennende. Etter som historien nærmer seg sitt klimaks så blir det riktig dramatisk. Jeg vet ikke om jeg egentlig gleder meg til sommerens første tur på badestranden...

Kan kjøpes på play.com

Ingen tekst fra Amazon denne gangen. De avslører alt for mye av hva som skjer.

Terningkast 4

No comments: