Monday, June 22, 2009

DINGS: Filmrom

Endelig er filmrommet på plass. Her er detaljene:

Selve rommet
Jeg bruker kjellerstuen. Det er langt fra et ideelt filmrom. Jeg sitter i en sofa med ryggen til kjellertrappen. Lerretet er på samme vegg som store vinduer ut mot haven. På venstre side er det en murvegg med peis og parafinovn. Halve høyre vegg er en liten nisje. Avstanden fra sofaen til lerretet er ca 3,5 meter. Så det er er et rom med lysproblemer og masse reflekser.

Projektoren
Jeg har kjøpt en Mitsubishi hc-5500 full hd-projektor. Den er fantastisk! Viften er så stille at man virkelig må konsentrere seg for å høre den. Og bildet er gnistrende klart med flotte farger selv om altså rommet ikke er godt blendet. (Jeg kjører ikke sparemodus på lampen).
Den var linse med så vid vinkel at jeg får 2,5 meter bilde selv om det altså er under fire meter fra projektor til lerret. Dette var faktisk et problem for andre projektorer jeg så på. De kunne gi maks 2 meters bredde i mitt rom.

På grunn av rommets form så har jeg måttet henge opp projektoren litt til høyre for midtlinje til lerretet. Det viser seg at projektoren ikke kan håndtere skjevhet i dette planet. Puristene blant oss liker nok ikke dette, men jeg klarer ikke se noen feil, hverken fokus eller bildeskjevhet.
Alternativet hadde vært at høye folk hadde skallet i projektoren når de kommer ned kjellertrappen.

Lerretet
Et Grandview-lerret til å trekke ned. Siden jeg har problematiske lysforhold så valgte jeg et grått lerret. Kombinasjonen lerret og projektor er glimrende!
Lerretet er 2,5 meter bredt. Det er egentlig 4/3-format, men det gjør jo ingenting. Det er faktisk en fordel siden noen filmer, spesielt tv-serier, er i 4/3-format. Det virker for øvrig som om projektoren håndterer format-skifter automatisk og problemfritt.

Bluray-spiller
Jeg fikk en Samsung 1500 til jul og det er den jeg bruker. Egentlig hadde jeg tenkt å kjøpe en ny til filmrommet, men foreløpig får jeg klare meg uten bluray i stuen.

Tror det er lurt å vente litt med å kjøpe ny bluray. Det er tydeligvis mye som ikke er helt standardisert og ferdig på dette området. Spilleren har vakre bilder når den spiller bluray-skiver, men mekanisk er den ikke så god. Det er utrolig mye rare lyder fra den når den laster filmen, bytter meny og spoler. Spesielt spoling er merkverdig dårlig. vanlige dvd-skiver har de samme problemene. Fine bilder der også, men jeg tror ikke den oppskalerer særlig bra.

Spilleren kan oppdatere seg selv via nettet. Dette har den gjort en rekke ganger siden jeg fikk den. Ingen åpenbare endringer, men nå har den ihvertfall BD-2.0. Om det er en fin og viktig ting er mere usikkert. Hittil virker det forvirrende og unyttig.

Høytalere
Dali fronthøytalere, B&W senter, Audio Pro sub, Celestion bak/surround. Med andre ord mangler jeg de to ekstra bakhøytalerne i et riktig 7+1 oppsett. Uansett har jeg ikke noe sted å sette dem. Neppe aktuelt å sette dem halvveis opp i kjellertrappen :-)
Høytalerne er helt ok. Spesielt front+senter er svært bra. Bak-høytalerne er litt billige, men jeg hører vel ikke så stor forskjell der....

Forsterker
Jeg kjøpte Denon AVR-1907 for omtrent et år siden. Jeg bommet nok litt der. Hadde jeg ventet noen få minutter hadde jeg fått HDMI-innganger. Slik det er så blir det litt knotete. Jeg må kjøre HDMI fra bluray til projektor. Og optisk kabel fra bluray til forsterker. Det er muligens dette som gjør at jeg noen ganger opplever dårlig leppesynk.
Ellers spiller forsterkeren helt greit. Det mangler (naturligvis) de nye bluray-lydtypene, men DTS-lysen er slett ikke værst.

Forsterkeren settes automatisk opp ved hjelp av mikrofon. Jeg plasserer bare mikrofonen der jeg vil sitte og starter oppsettet. Forsterkeren driver for seg selv en stund og spiller hvit støy. Så måler den og tenker litt og så er alt kalibrert slik den synes det bør være.
Og slik blir det! Jeg har aldri følt meg så maktesløst overfor en dings som her. Det er (for meg) helt umulig å endre på noe som helst. Enten er jeg dum eller så er dette den dårligste brukerinterface/fjernkontroll jeg har opplevd.

Oppsummering
Det er alltid ting som kunne vært bedre, men egentlig er dette er kjempebra! Lekkert bilde og god 5+1-lyd.
Det eneste skåret i gleden er at husets unge også har oppdaget filmrommet mitt. Så nå har de koplet til PS3 og spiller Guitar Hero med trommer og gitar. Og ser filmer med kompiser.
Men noen ganger får jeg slippe til....

2 comments:

Anonymous said...

Gratulerer med flott oppsett. Interessant lesning, Hans Chr. :)

tobiast said...

Gratulerer med kino! Skal poste lenke til min når jeg er litt nærmere målet :-)

Link til min byggelog:
http://avforum.no/forum/av-rom-konstruksjon-optimalisering/74842-wukka-bygger.html

Forøvrig:
http://home.freeuk.com/jrknight/smileys/postpics.gif