Sunday, February 10, 2008

ROMAN: "Menn som hater kvinner" av Stieg Larsson

Journalisten Mikael Blomkvist er kjent for å være ekstremt grundig i sin research. Det er derfor ganske rart at han blir dømt til fengselsstraff for æreskrenkelse og for å ha publisert påstander som han ikke kan dokumentere. Han må gå fra sin stilling i ukesavisen Millennium.

Siden han er uten jobb så tar han på seg et merkelig oppdrag. Han skal finne ut hva som skjedde med niesen til den aldrende industrilederen Henrik Vanger. Hun forsvant for førti år siden på en øy hvor det ble holdt et møte for hele Vanger-familien. Den gamle mannen har brukt store ressurser på å finne ut hva som egentlig skjedde og nå vil han gjøre et siste forsøk før han dør.

Det er mange mulige gjerningspersoner i Vanger-familien. En stor familie med stort sett usympatiske personer som alle har det til felles at de hater mange av de andre i familien. Mikaels dekkhistorie er at han skal skrive Henrik Vangers selvbiografi.

Den andre hovedpersonen i boken er Lisbeth Salander. En ung og meget kald pike som kan være svært håndfast når det gjelder. Hun er umyndiggjort på grunn av psykiske problemer og er meget vanskelig å komme inn på. Men på tross av dette har hun fått jobb som researcher i et sikkerhetsfirma. Merkelig nok er hun uslåelig når det gjelder å grave opp alle detaljer om de personene hun etterforsker.


Dette er bra! Forfatteren skriver en lang historie (550 sider med bitte liten skrift) med masse detaljer. Han tar seg god tid til å beskrive og utvikle plottet. Ikke noen kjapp amerikansk thriller dette.

Jeg leste boken i julen og endte med å sitte oppe til 3 om natten på 3. juledag for å få lest den ferdig. Det er mange år siden jeg leste en bok som jeg bokstavelig talt ikke kunne legge fra meg.


Terningkast 6

1 comment:

Anonymous said...

ma sjekke:)