Sunday, March 09, 2008

ROMAN: "Flickan som lekte med elden" av Stieg Larsson

NB: SPOILERS! Ikke les dette før du har lest første bok i serien: "Menn som hater kvinner"!
Dette er bok nummer to i serien om Lisbet Salander og Mikael Blomkvist. Som i forrige bok er det to historier som veves sammen:
  • Journalisten Dag Svensson vi gjerne skrive en bok og artikler om trafficking. De blir enige om at han skal gjøre det i samarbeid med Millenium - magasinet der Mikael jobber. Dette er brennbart stoff og mange høytstående personer kommer ikke til å like at det blir offentliggjort.
  • Listbet Salander har kuttet all kontakt med Mikael. Hun legger ut på en lengre reise for å få litt glede av alle pengene som hun skaffet seg i forrige bok. Samtidig leter hennes tilsynsfører etter en måte å få hevn. Han ble jo tatt meget kontant av Lisbet da han prøvde å utnytte henne. Han begynner å grave i Lisbets fortid for å finne noe han kan bruke mot henne.
Noen er fast bestemt på at Dag Svenssons historier ikke skal komme ut. Han og hans samboer blir brutalt tatt av dage. Mistanken faller på Lisbet og det startes en stor politijakt på henne. Og Lisbet som er så opptatt på å holde sitt privatliv skjult opplever at de mest personlige og intime detaljer om henne trykkes på avisenes førstesider. Men Lisbet er ikke en type som sitter som et passivt offer. Hun bestemmer seg til å ordne opp i sakene selv.


Dette er faktisk enda bedre enn første bok i serien! Den boken hadde en liten svakhet ved at de to historiene ikke hang ordentlig sammen. Denne gangen lykkes forfatteren 100% med å samle trådene. Både oppbygging og personbeskrivelser fungerer glimrende. Det blir bare mere og mere spennende mens intrigen utvikler seg mot et skikkelig klimaks.

Jeg leste boken på svensk (fordi jeg plukket den opp på helgetur i Gøteborg). Egentlig er det jo tull å lese norske oversettelser av svenske og danske bøker... Larssom skriver et svensk som er lett å forstå og jeg synes språket gir en ekstra dimensjon til historien.

Kan kjøpes på Akademibokhandeln i Gøteborg :-)

Terningkast 6

1 comment:

Trond said...

Kan også kjøpes for NOK 49,- på capris.no :-)

-trond