Thursday, July 17, 2008

ROMAN: "The Angst-Ridden Executive" av Manuel Vasquez Montalban

Pepe Carvalho er en tøffing. Han har tidligere jobbet som instruktør hos CIA . Nå er han privatdetektiv i Barcelona. Hans store lidenskap er mat - både å lage den og å spise den.
Som han selv sier: "To begin cooking duck at one in the morning is one of the finest acts of madness that can be undertaken by a human being who is not mad."

På sitt kontor på Ramblas har han ansatt Biscuter, en sliten, eldre mann som har som sin viktigste oppgave er å lage og servere lekre retter til Carvalho når han er innom jobben. De fører lange diskusjoner om råvarer og detaljer om tilberedning av rettene som Biscuter serverer.

Antonio Jauma, en gammel bekjent av Carvalho, prøver å kontakte ham. Men før de får sjansen til å treffe hverandre blir Jauma funnet død. Saken ser ut til å være meget enkel - Jauma, som aldri har kunnet motstå en kvinne, er blitt drept av en sjalu mann eller en hallik.

Men Jaumas enke tror ikke at saken er så enkel. Hun er sikker på at det er helt andre grunner enn hennes manns umoralske livsførsel som har ført til at han har blitt drept. Hun kontakter Carvalho for å be ham om å etterforske saken. Carvalho begynner å gjøre sine undersøkelser, og det viser seg at det skjer mye som ikke tåler dagens lys i det store konsernet hvor Jauma hadde en høy stilling.

Denne boken er skrevet i 1977, to år etter Francos død. Den beskriver et Spania som er i ferd med å reise seg etter fascistperioden. Folk er delt i to grupper: de som støttet Franco og kommunistene som kjempet mot fascismen. Men det finnes stadig rester etter fascismen, blant annet et meget brutalt politi.

Selve krimhistorien i denne boken er grei, men ikke mer enn det. Det jeg liker er beskrivelsen av mat, Barcelona og den sterke Catalanske identiteten. Det var ekstra spennende å være i Barcelona i sommer etter å ha lest denne boken.

Kan kjøpes på play.com. Men jeg hadde flaks og fant den i en restekasse på Ark på Egertorvet.

Terningkast 4

No comments: