Wednesday, July 23, 2008

ROMAN: "The Broken Window" av Jeffery Deaver

En ny krim om åstedsgranskeren Lincoln Rhyme som stadig er lam, selv om han har fått bitte lite grann mer bevegelighet siden siste bok om han. Han jobber som før sammen med sin kjæreste Amelia Sachs, som utfører selve åstedsgranskningene for ham.

Denne gangen er det en fetter av Rhyme som tiltales for mord. De tekniske bevisene mot ham er så krystallklare at det ikke kan være tvil om at han er skyldig. De er faktisk så gode at det er for godt til å være sant. Og det er her Rhyme begynner å grave - han begynner å mistenke at mordet er begått av en annen. En som kjenner Rhymes fetter så godt at han kan plassere falske bevis som er så overbevisende at han blir dømt.

Rhyme og hans samarbeidspartnere begynner å lete etter mord som er utført på tilsvarende måte. De finner en rekke slike som alle har det til felles at bevisene har vært så gode at en person har blitt dømt. Så det kan se ut som en rekke mord er blitt begått av en person som hver gang har plantet bevis slik at en annen person har blitt dømt.

Så Rhyme og folkene hans begynner å lete etter denne mystiske morderen - en person som på en nesten magisk måte har tilgang til alle detaljer om sine ofre.

Og dessverre er det her det begynner å rakne. Deaver har gått i en felle som dessverre mange forfattere går i: han skal ikke bare skrive en god bok, men han skal også bedrive folkeopplysning for at vi skal forstå verden rundt oss bedre. I denne boken skal han fortelle oss om farene med overvåkning, identitetstyveri, kobling av registere osv osv. Og det gjør han i stor detalj. Dessverre blir ihvertfall ikke jeg overbevist av hans tekniske beskrivelser.

Boken blir ikke bedre av at han blander inn en helt annen historie, som tydeligvis er en teaser for en senere bok hvor en av Rhymes gamle fiender skal dukke opp igjen.

Til slutt får forfatteren avsluttet boken, men i motsetning til hans tidligere bøker virker den klossete og uelegant.

Kan kjøpes på play.com.

Amazon sier: In bestseller Deaver's entertaining eighth Lincoln Rhyme novel (after The Cold Moon), Rhyme, a forensic consultant for the NYPD, and his detective partner, Amelia Sachs, take on a psychotic mastermind who uses data mining—the business of the twenty-first century—not only to select and hunt down his victims but also to frame the crimes on complete innocents. Rhyme is reluctantly drawn into a case involving his estranged cousin, Arthur, who's been charged with first-degree murder. But when Rhyme and his crew look into the strange set of circumstances surrounding his cousin's alleged crime, they discover tangential connections to a company that specializes in collecting and analyzing consumer data. Further investigation leads them to some startlingly Orwellian revelations: Big Brother is watching your every move and could be a homicidal maniac. The topical subject matter makes the story line particularly compelling, while longtime fans will relish Deaver's intimate exploration of a tragedy from Rhyme's adolescence. (June)
Copyright © Reed Business Information, a division of Reed Elsevier Inc. All rights reserved.


Terningkast 2

No comments: