Tuesday, March 17, 2009

ROMAN: "Frognerfitter" av Alexia Bohwim

Frogner er det mest snobbete området på Oslo Vest. Det har dessuten tilsig av folk fra både Bygdøy og Holmenkollåsen, så her er det mange vellykkede mennesker samlet.

Men også de vellykkede har en svart side. På Frogner finner vi også dop, fyll, dysfunksjonelle familier og overgrep.

Bokens hovedperson Billie og hennes bestevenninne Susy vokser opp på den svarte siden av Frogner. De begynner å drikke i fjortenårsalderen og forstår med en gang at det er dette de liker å drive med. Men alkohol er ikke nok - de trenger raskt sterkere saker i tillegg. Livene deres blir en serie av festing, dop og fyll. Det er jo ikke mulig å leve på denne måten samtidig som man studerer eller jobber, så begge ender på trygd.

Den eneste mann Billie virkelig elsker er Simon le Bon i Duran Duran. Men siden han er utenfor rekkevidde så ligger hun med alle som prøver seg på henne.....

Billie og Susy er de eneste medlemmene i foreningen Frognerfittene. Deres viktigste prinsipper er "Pul på første date" og "Ikke vær nøye med hvem du ligger med". Siden de to medlemmene aldri er edru når de har sex så er det vanskelig å passe på prevensjon. Så begge får barn. Billie er først ute som attenåring med sin Milo Kaye Bohr. Heldigvis har begge jentene familie som tar seg av barnebarna, så de kan fortsette å leve livet sitt som før.

Denne boken handler om selvødeleggende mennesker. Mennesker uten selvrespekt som ser ut til å ha som mål å ødelegge og skitne til seg selv. Jeg kan ikke huske å ha lest tilsvarende siden bøkene til Charles Bukowski - uten sammenligning for øvrig..

Men boken er morsom også. Jentene har masse humor og selvironi. Og det er jo alltid hyggelig å lese om kjente steder i min egen by. For folk som ikke bor i Oslo vil sikkert denne boken bekrefte deres fordommer mot Oslofolk.

Kan kjøpes på haugenbok.no.

Terningkast 4

No comments: