Thursday, February 19, 2009

FAGBOK(?): "Cat Confidential" av Vicky Halls

Vicky Halls jobber som katterådgiver. Det vil si at hun kommer hjem til folk og hjelper dem med å forstå sin katt og helbrede problemadferd. Det er naturligvis ikke så lett hvis din katt skvetter urin i ansiktet ditt når du har andre folk på besøk....

Noen hovedpunkter i boken:

Man bør unngå antropomorfisme.
Med andre ord skal man ikke tro at katten tenker som et menneske - "cats are not small people in fur coats". Dette fører til frustrasjoner på begge sider siden signaler feiltolkes. Så selv om man selv er glad i at naboene stikker innom på besøk så er neppe katten glad for at andre katter kommer inn i hjemmet hans. Kattens hjem er hans slott og det er viktig for den å kunne føle seg trygg der.

Katter er ikke hunder.
De har ikke noe flokkinstinkt og trives best som eneste katt i huset. Det finnes unntak fra dette med for eksempel kattesøsken som trives sammen. Men det er meget vanskelig å føre en ny katt inn i huset hvor en annen katt bor.

Katter kan terrorisere hverandre på måter som er vanskelig for oss å oppdage.
Mange folk oppdager at den gjenlevende katten blomstrer opp når samboeren dør. En mye brukt terrormetode er at den ene katten vokter kattedoen slik at den andre ikke får tilgang. Dette blir ofte ikke oppdaget før den stakkars katten som ikke får gått på do får "uhell" rundt i huset. Det anbefales n+1 kattedoer i en husholdning med n katter.

Katter kan lett kjede seg.
Og da kan de begynne å gjøre ting som vi ikke liker. Eksempel er damen som stadig ble angrepet av sin katt og klort. Katterådgiveren fant ut at katten brukte dette som en fin måte å få oppmerksomhet og adspredelse.
Det ble satt igang to tiltak. Det første var at katten fikk leker og spennende steder som den kunne utforske. Det andre var at eieren iførte seg hjelm med visir, skinndress og støvler. Dermed fikk ikke katten den ønskede reaksjon når den gikk til angrep. Etterhvert mistet den interessen for denne leken.....

Det er i det hele tatt nesten ingen grenser for hva folk er villige til å gjøre for å løse sine katteproblemer. Boken er full av svært morsomme beskrivelser av slike tiltak.

Jeg likte denne boken svært godt. Vi har selv en katt som er svært høyt elsket. (Hun ligger ved siden av meg og maler mens jeg skriver dette). Boken har gitt meg mange tips om hva som bør gjøres for at hun skal få det enda bedre. Etter å ha lest den så dro vi straks av gårde til en spesialbutikk for katteutstyr og kjøpte inn ting som hun trenger - flere leker og spennende ting hun kan utforske. Og hun har fått flere myke liggeplasser rundt i huset for å kunne variere hvor hun ligger og hviler.
Antropomorfismen er ikke så lett å unngå. Men både katten og vi er enige om at det overhodet ikke er et problem :-)

Kan kjøpes på play.com.

Amazon sier:
How much do cat owners really know about their feline friends? Do our pampered pets truly want all that food and affection or is that insistent miaow trying to communicate something more complex? Many cats and their owners co-exist in an atmosphere of polite misunderstanding, with each party blissfully unaware of the wishes of the other. The cat 'says' one thing and the owner hears another, but somehow it works, Until, that is, something goes wrong. Renowned cat counsellor Vicky Halls has helped hundreds of owners and their problem cats. Why do they soil in the house, fight with next door's cat, behave aggressively towards people or pull out their own fur? CAT CONFIDENTIAL answers these questions and many more, and will enable all cat owners to reach a far better understanding with their feline companions. Fascinating, funny, heart-warming and occasionally tear-jerking, CAT CONFIDENTIAL explores the hidden workings of the unique bond that people have with their cats. In a book filled with case studies, amazing facts, amusing anecdotes and practical advice, Vicky Halls has finally revealed the innermost secrets of the feline psyche.

Terningkast 5

No comments: