Sunday, August 30, 2009

ROMAN: "Neverwhere" av Neil Gaiman

Richard Mayhew jobber på kontor. Han har et kjedelig liv og er en ganske stakkarslig type. Han er sammen med en pen jente som overhodet ikke respekterer ham.

En dag er Richard og hans forlovede på vei til en viktig middag. De kommer over en ung jente som er hardt skadet. Hun er livredd og bønnfaller dem om å ikke ta henne til noe sykehus, men istedet ta henne med til et trygt sted. Richard gjør som hun ber om og tar henne med hjem.

Jenta som heter Door er tydeligvis forfulgt av svært merkelige personer. Like etter at de er kommet hjem til Richard og har stelt sårene hennes banker to av dem på døren. To groteske personer som skremmer vettet av Richard. De gjennom søker leiligheten hans, men merkelig nok finner de ikke Door.

Door ber Richard om å hente hjelp. Han får en omfattende og detaljert beskrivelse om hvordan han skal kontakte noen som kan hjelpe henne. Han følger instruksjonene og finner en merkelig mann som kaller seg marki de Carabas. Sammen med ham hjelper Richard Door å komme i sikkerhet. De må gå merkelige steder som Richard ikke trodde eksisterte i London.

Dagen etter er Richard tilbake i sitt vanlige liv. Men mye er endret. Folk legger ikke merke til ham. Ingen kjenner ham på kontoret. Og når han er hjemme igjen så oppdager han at en eiendomsmegler prøver å leie ut leiligheten hans. Han har med folk på visning selv om Richard ligger i badekaret.

Richard forstår at noe merkelig har skjedd med ham mens han har vært sammen med Door og markien. Han må prøve å finne dem for å få tilbake livet sitt. Han må dra til London Below - en del av London som ingen av byens vanlige innbyggere vet om eller kan se. Et område som ligger under London, men som også befinner seg i andre tidsaldre. Et sted hvor det foregår ting som Richard ikke kan fatte. Det bor en engel på British Museum. Og det er en virkelig jarl på undergrunnsbanen ved Earls Court. Og du bør for all del unngå gjeterne ved Shepherds Bush!
Richard finner Door og markien og følger dem på en reise hvor Door vil hevne sin drepte familie. Samtidig blir de forfulgt av de to groteske personene som lette etter Door i Richards leilighet.

Neil Gaiman er nok mest kjent som forfatter av tegneserien Sandman. Men han har også skrevet en del science fiction og fantasy.

Og dette er bra! Når jeg først hadde begynt på Neverwhere så kunne jeg vanskelig legge den fra meg. Historien er full av merkelige personer og hendelser som foregår i London sett gjennom et narrespeil. Slutten er dramatisk og uventet.

Neverwhere er også produsert som en tvserie av BBC. Den ligger og venter på meg på dvdspilleren.

Boken kan kjøpes på play.com.

Play.com sier:
Under the streets of London there's a world most people could never even dream of - a city of monsters and saints, murderers and angels, and pale girls in black velvet. Richard Mayhew is a young businessman who is about to find out more than he bargained for about this other London. A single act of kindness catapults him out of his safe and predictable life and into a world that is at once eerily familiar and yet utterly bizarre. There's a girl named Door, an Angel called Islington, an Earl who holds Court on the carriage of a Tube train, a Beast in a labyrinth, and dangers and delights beyond imagining...And Richard, who only wants to go home, is to find a strange destiny waiting for him below the streets of his native city.

Terningkast 6.

No comments: