Saturday, January 27, 2007

ROMAN(?): "Next" av Michael Chrichton

Frank Burnet finner ut at han har kreft. Legens hans starter behandling og etterhvert så forsvinner kreften. Men legen fortsetter å kalle ham inn til kontroller og ta prøver. Først etter lang tid oppdager Frank at det er hans egen kropp som har helbredet ham. Han har nemlig celler som produserer en motgift mot kreften. Og legen har brukt tiden godt: han har solgt celleprøver videre til et firma som har patentert dem. Frank finner ut at at han har ingen råderett over kroppen sin lenger. Firmaet som har kjøpt cellene har rett til å gå inn og hente nye prøver når de trenger det. Og siden Franks barn og barnebarn har hans celler så må de også stå til firmaets disposjon når det er nødvendig.

Så når firmaet får ødelagt sin beholdning av celler så starter jakten. Frank Burnet har gått under jorden, så profesjonelle bounty hunters forfølger hans datter og barnebarn.....

Det dukker opp endel interessante bifigurer i historien. For eksempel en papegøye som har fått tilført menneskelige gener. Den snakker meget bra og hjelper familiens sønn med matteleksene...

Det er en grunn for at jeg skriver "Roman(?)" i tittelen på denne bokanmeldelsen. For dette er egentlig et kampskrift mot genetisk forskning og patentering av gener. Michael Chrichton hamrer løs på industri og forskning. Utover selve historien så er boken full av eksempler på deres komplette mangel på moral. For eksempel så hevder han at eksperimenter med genterapi har tatt livet av hundrevis av mennesker. Men de blir aldri rapportert til myndighetene siden det ville være å gi informasjon om patenterte forretningshemmeligheter.

Det er skjedd noe rart med Michael Chrichton. Tidligere var han en meget dyktig spenningsforfatter. Men i de tre siste bøkene sine så virker det som om han ser seg som spesielt utvalgt til å fortelle verden om skammelige ting som foregår.

"Prey" tar opp farene med nanoteknologi, men er stadig en spennende bok. "State of Fear" er et nådeløst oppgjør med miljøterrorister som er villig til å gjøre hva som helst for å vise folk farene ved global oppvarming. Hans argumentasjon mot global oppvarming førte til at han ble invitert til Det Hvite Hus for å ha en samtale med president Bush.

Og i denne siste boken er det altså genteknologi som får gjennomgå. Og samtidig vil han ta igjen for den lite hyggelige behandlingen forrige bok fikk. En av journalistene som var meget kritisk heter Michael Crowley. I boken så dukker journalisten Mick Crowley opp som tiltalt for å voldtatt en gutt på to år. Han har dessuten et svært lite organ. Et svært lite subtilt "takk for sist".
Han tar også tak i miljøforkjempere som angivelig har et gen i seg som var hovedgrunnen til at Neandertalerne døde ut....

Kan kjøpes på play.com.

Amazon sier:
Bestseller Crichton (Jurassic Park) once again focuses on genetic engineering in his cerebral new thriller, though the science involved is a lot less far-fetched than creating dinosaurs from DNA. In an ambitious effort to show what's wrong with the U.S.'s current handling of gene patents and with the laws governing human tissues, the author interweaves many plot strands, one involving a California researcher, Henry Kendall, who has mixed human and chimp DNA while working at NIH. Kendall produces an intelligent hybrid whom he rescues from the government and tries to pass off as a fully human child. Some readers may be disappointed by the relative lack of action, the lame attempts to lighten the mood with humor (especially centering on an unusually bright parrot named Gerard), and the contrived convergence of the main characters toward the end. Still, few can match Crichton in crafting page-turners with intellectual substance, and his opinions this time are less likely to create a firestorm than his controversial take on global warming in 2004's State of Fear.
Copyright © Reed Business Information, a division of Reed Elsevier Inc. All rights reserved.

Terningkast 2

No comments: