Sunday, January 07, 2007

ROMAN:"Hannibal Rising" av Thomas Harris

Hannibal Lecter dukket første gang opp som voksen lege og psykopat i Thomas Harris sine bøker. Nå har Harris laget en prequel for å beskrive Hannibal sin oppvekst og hvordan han har fått sine ganske spesielle interesser.

Boken starter på Lecter-familiens slott i Litauen. Hannibal er en ung gutt som lever sammen med sine foreldre og yngre søster. Det er 2. verdenskrig og familien må flykte fra Hitlers tropper som nærmer seg. De søker tilflukt i familiens jakthytte. Men dessverre for dem så blir de oppdaget av en gjeng med lokale banditter som først samarbeider med tyskerne og siden med russerne.

Den eneste som overlever er Hannibal. Han er stum og har ingen detaljerte erindringer om hva som har skjedd. Han ender opp på et barnehjem som drives i familiens gamle slott. Allerede her viser Hannibal at han er en person som ikke lar seg kue av bøller...

Heldigvis så blir Hannibal funnet av sin onkel og hans vakre, japanske kone. De tar ham med til Frankrike. Langsomt får han taleevnen tilbake og brokker av hans opplevelser begynner å dukke opp. Han viser nok en gang at han ikke lar seg kue og at han i særdeleshet ikke aksepterer at folk behandler hans tante respektløst. En lokal slakter og krigsforbryter oppdager dette på en særdeles grotesk måte.

Etter at onkelen dør så flytter Hannibal og tanten til Paris. Hannibal begynner å studere medisin. Han viser seg å ha særdeles gode evner - han trenger bare å lese lærebøkene én gang. Etterpå kan han levere dem tilbake til bokhandelen igjen.
Forholdet mellom tanten og han utvikler seg....

Etterhvert som flere detaljer om det grusomme som skjedde på jakthytten kommer tilbake så starter Hannibal på en brutal jakt på dem som begikk overgrepene mot hans familie.En av mine store leseopplevelser var da jeg fikk tak i "The Silence of the Lambs". Jeg leste de andre bøkene til Harris etterhvert, men de hadde ikke samme kraften som den første. Unntaket er nok "Hannibal" som var så motbydelig at den ihvertfall gjorde inntrykk.

"Hannibal Rising" er en desto mere gledelig oppdagelse. Den har nerve og trøkk så jeg knapt kunne legge den fra meg. Skrivemessig er den mye mere komplisert enn "Silence". Harris bygger bilder og stemninger som setter seg fast i leseren. Det er klart at det ikke er tilfeldig at den kvinnelige hovedpersonen er japansk. Det er absolutt en undertone av japansk kultur og estetikk i bildene han bygger. Det er fristende å ta frem Wabi-Sabi når boken skal beskrives.

Og jeg gleder meg til neste bok. Det er stadig en lang periode i Hannibal Lecters liv som vi ikke vet noe om. Det bør komme enn prequel-sequel :-)

Kan kjøpes på play.com.

Terningkast 5

No comments: