Tuesday, December 30, 2008

ROMAN: "Les Thanatonautes" av Bernard Werber

Michael Pinson og Raoul Razorbak er begge veldig opptatt av døden. De tilbringer mye tid på kirkegårder og prater om døden og hva som skjer etter døden.

Etter skolen mister de kontakten. Michael studerer medisin og spesialiserer seg innen anestesi.

Men så blir den franske presidenten Lucinder utsatt for et attentat. Han overlever såvidt, men først har han en nær-døden opplevelse. En klassisk nær-døden opplevelse hvor han ser et sterkt lys som han gjerne vil gå inn i....
Lucinder blir voldsomt opptatt av livet etter døden. Hva skjer egentlig etter at man dør? Kommer man til himmelen? Finnes det flere himler? Hva med engler? Og Gud? Og fremfor alt er han opptatt av om dette er et nytt territorium som kan erobres av Frankrike.

Lucinder starter en arbeidsgruppe som skal utforske døden og det som skjer etter døden. Raoul får jobben som gruppens leder. En anestesilege er nyttig i slike forsøk, så Michael blir også en del av gruppen.
De får tilgang til "frivillige" fra franske fengsler. Disse kalles thanatonauter etter den greske dødsguden Thanatos.
Thanatonautene reiser ut for å utforske døden én etter én. Det vil si at de gis medisiner som legger dem i dyp koma. Så venter forskerne på om de våkner igjen så de kan fortelle hva de har opplevd. Dessverre kommer ingen av den første gruppen thanatonauter tilbake. De mangler tydeligvis en egenskap som er nødvendig for å komme tilbake fra døden.
Men Raoul og gruppen hans gir ikke opp så lett. Etterhvert finner de thanatonauter som kommer tilbake. Og bit for bit får de kjennskap til hva som skjer etter døden slik at Lucinders spørsmål kan besvares....

Dette er en morsom og velskrevet bok. Den er full av detaljer om myter om døden og etterlivet i forskjellige kulturer. Og jeg har lest den på fransk! 500 sider! Det har tatt lang tid, men boken er så god at det har vært verdt innsatsen.

Kan kjøpes på amazon.fr. Dessverre er den ikke oversatt til hverken engelsk eller norsk. Så: fransk eller ingenting!

Werber er svært populær i Frankrike. Så det er rart og synd at så lite er tilgjengelig på engelsk. Den eneste jeg har funnet på amazon.com er Empire of the Ants . Jeg har ikke lest den ennå, men den ligger klar - på fransk naturligvis :-)
Jeg har ellers lest en novellesamling av ham tidligere som jeg også likte veldig godt: L'Arbre des possibles et autres histoires.

Terningkast 5

No comments: